Positieve effecten van huisdieren op mensen

Mensen weten al lang dat het hebben van een huisdier positieve effecten kan hebben op iemands mentale en fysieke gezondheid. Studies hebben aangetoond dat het bezitten van een huisdier kan helpen stress te verminderen, de bloeddruk te verlagen en andere gezondheidsvoordelen te bieden.

Huisdieren kunnen ook gezelschap en steun bieden in moeilijke tijden. Ze kunnen eenzaamheid en isolement helpen verlichten en onvoorwaardelijke liefde en acceptatie bieden.

Voor mensen met psychische stoornissen zoals angst of depressie kunnen huisdieren bijzonder nuttig zijn. Een harige vriend kan troost en steun bieden wanneer je dat het meest nodig hebt.

Als je erover denkt om een huisdier te nemen, zorg er dan voor dat je eerst onderzoek doet. Kies een dier dat past bij jouw levensstijl en persoonlijkheid. En wees bereid om voor de lange termijn voor je nieuwe vriend te zorgen.

UIT DE TELEGRAAF [herschrijven]

Eenzaamheid

Marie-Josie Enders, hoogleraar Antrozoölogie aan de faculteit Pychologie en Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit in Heerlen en tevens gz-psychologe deed promotieonderzoek naar de invloed van een gezelschapsdier op de kwaliteit van leven van ouderen.

De hoogleraar concludeerde onder meer dat ouderen zich minder eenzaam voelen met een huisdier. Dit bevestigde wat Enders al dacht. „Een huisdier vult voor veel mensen die niet veel anderen om zich heen hebben, de gaten in hun netwerk op.”

Een dier kan helpen depressieve gevoelens te verminderen. „Mensen die met een depressie kampen zijn vaak apathisch, willen niet gestoord worden en trekken zich terug. Dat gaat een beetje moeilijk met een huisdier. Een hond komt bijvoorbeeld naar je toe, legt zijn hoofd op je schoot en vraagt om eten, aandacht of een wandeling. Dan kom je in beweging en je laat hem uit.”

Verantwoordelijkheidsgevoel

„Voor een dier zorgen brengt verantwoordelijkheidsgevoel en structuur met zich mee. Een dier moet immers elke dag eten en aandacht krijgen. Ook dit kan voor mensen met een depressie positief werken”, voegt Enders toe. Volgens haar maakt het niet uit of je nu een hond, kat, konijn of hamster hebt. “Je draagt er de verantwoordelijkheid voor, wat weer tot meer zelfwaardering leidt.”

Een kat of hond aaien heeft een ontspannend effect vanwege het knuffelhormoon oxytocine dat dan vrijkomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat oxytocine ook bij honden en katten optreedt. Voor zowel mens als dier is aaien heel prettig. Daarnaast gaat bij mensen het cortisolniveau dat met stress samenhangt, omlaag.