Cryptocurrency veilig opslaan

Velen kunnen geen goede nachtrust krijgen omdat ze weten dat hun cryptocurrency gestolen kan worden. Je cryptocurrency veilig opslaan is echter makkelijker dan het op het eerste gezicht lijkt… Deze gids leert je hoe je je cryptocurrency veilig kunt opslaan.

Het verkrijgen van cryptocurrency is één ding, terwijl het veilig opslaan ervan heel andere vaardigheden en kennis vereist. Deze gids leert u hoe u uw fondsen kunt beschermen, de juiste portemonnee kunt kiezen en de meest voorkomende gevaren van cryptobeveiliging kunt vermijden.

Wat is een cryptowallet

Een cryptocurrency-portemonnee is een softwareprogramma dat is ontworpen om uw publieke en private sleutels op te slaan, digitale valuta te verzenden en te ontvangen, het saldo ervan te controleren en te communiceren met verschillende blockchains. U hebt een cryptocurrency-portemonnee nodig om uw crypto-activa te beheren en veilig te houden.

Er zijn veel cryptocurrency wallets, maar het essentiële onderscheid tussen hen is of ze warm of koud zijn.

  • Een warme portemonnee is verbonden met het internet en is op elk moment toegankelijk.
  • Een koude portemonnee is niet verbonden met het internet en stelt u in staat uw geld offline op te slaan. U kunt nog steeds te allen tijde geld ontvangen, maar niemand kan het overmaken.

Hot wallets omvatten alle online cloud wallets, de meeste mobiele en software wallets, en exchanges.

Koude wallets zijn hardware wallets, offline bewaarde papieren wallets, USB en offline vergelijkbare gegevensopslagapparaten, en zelfs fysieke voorwerpen aan toonder zoals fysieke bitcoins.

De meeste houders van cryptocurrency gebruiken zowel koude als warme portemonnees. Warme portemonnees zijn handig voor frequente handel, terwijl koude portemonnees beter zijn voor het langdurig aanhouden van crypto-activa.

Maar voordat we verschillende wallets verkennen, is hier een korte herinnering waarom het bewaren van uw digitale activa in beurzen over het algemeen geen goed idee is.

Soorten cryptocurrency-wallets

Er zijn vijf verschillende categorieën cryptocurrency wallets: papier, hardware, cloud, multisignature en online. Laten we elk van hen eens bekijken.

Multi-handtekening portemonnees

Een steeds populairdere oplossing, multisignature wallets zijn een geavanceerde manier om uw private sleutels veilig verdeeld over verschillende peers te bewaren. Het is een eersteklas beveiligingsoplossing voor bedrijven, familiekantoren, gedecentraliseerde organisaties en allerlei soorten individuen.

Kluizen met meerdere handtekeningen zijn een opzet tussen meerdere partijen. U kunt bijvoorbeeld een portefeuille opzetten die met 2 van de 3 sleutels kan worden ontgrendeld bij uw meest vertrouwde vrienden, familieleden of zakenpartners. Op die manier zijn uw fondsen veilig, zelfs als een van de sleutels gecompromitteerd is of verloren gaat.

Het opzetten van een systeem met meerdere handtekeningen wordt als geavanceerd beschouwd, maar het wordt steeds eenvoudiger naarmate meer tools toegankelijk worden voor leken. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze tutorial van BTC Sessions.

Als u er liever niet op vertrouwt dat u de maker bent van uw eigen multi-ondertekeningenschema, zijn er tal van Bitcoin multisig-diensten die de moeite en druk willen verlichten. Als u geïnteresseerd bent in professionele hulp bij multisig, kijk dan eens bij:

Casa
Unchained Capital
Door koude opslag en multisignature-kluizen te combineren, kunnen zowel particulieren als bedrijven een ongekend veiligheidsniveau bereiken als het gaat om het veilig en gezond houden van uw cryptobezittingen.

Papieren portemonnees

Papieren portemonnees worden over het algemeen geclassificeerd als koude opslag. De term ‘papieren portemonnee’ verwijst meestal naar een fysieke kopie of papieren afdruk van uw publieke en private sleutels. Andere keren betekent het software die wordt gebruikt om een sleutelpaar te genereren, samen met een digitaal bestand om af te drukken. U kunt uw papieren portemonnee importeren in een softwareclient of gewoon de QR-code ervan scannen om uw geld te verplaatsen.

Hoewel papieren portemonnees koud zijn, zijn ze uiterst riskant en verouderde technologie. Vanaf 2022 is het over het algemeen niet aan te raden om grotere, of geen, hoeveelheden cryptocurrency op een papieren portemonnee te bewaren.

Cloud portemonnees

Online portemonnees zijn per definitie hot. Met een cloud wallet is uw geld toegankelijk vanaf elke computer, apparaat of locatie. Ze zijn superhandig, maar ze slaan uw privésleutels online op en kunnen worden gecontroleerd door derden. Daarom zijn ze kwetsbaarder voor aanvallen en diefstal. Populaire cloud wallets zijn onder meer:

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)