Wat je moet weten over een boot verzekeren?

Ben je eigenaar van een bepaald type boot? Dan spreekt het voor zich dat je altijd je boot verzekeren zal willen overwegen. Bij het afsluiten van een bootverzekering zijn er tal van verschillende mogelijkheden waar je een keuze tussen kan maken. Belangrijk om te weten is in ieder geval dat ervoor het afsluiten van een verzekering voor een boot in Nederland geen sprake is van een wettelijke verplichting. Je kan er dus met andere woorden voor kiezen om ze te laten verzekeren, maar je kan er ook voor kiezen om dit niet te doen. Hoe dan ook, alles wat je moet weten over het (laten) verzekeren van een boot kan je ontdekken door middel van de onderstaande informatie.

Dien je een boot verzekeren of niet?

Is een boot verzekeren verplicht of niet? Laat ons starten door te zeggen dat er in Nederland geen sprake is van een wettelijke verplichting. Met andere woorden, er is door onze overheid niet bepaald dat elke eigenaar van een boot deze verplicht moet laten verzekeren. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er sprake is van andere mogelijke verplichtingen. Zo kan de organisatie van een wedstrijd je wel verplichten om een bootverzekering af te sluiten. Ook wanneer je wenst aan te meren in bepaalde havens is dat overigens het geval. Ga je met boot naar het buitenland? Hou er dan beslist ook rekening mee dat er in heel wat andere landen wel degelijk een verplichting geldt!

boot verzekering

Welke boot kan je verzekeren?

Het spreekt voor zich dat je als mens eigenaar kan worden van verschillende soorten boten. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om een zeilboot of een speedboot, maar wat bijvoorbeeld ook te denken van andere types van boten zoals bijvoorbeeld een sloep? Ongeacht voor welke van deze verschillende mogelijkheden jij uiteindelijk gaat kiezen, je zal er altijd op kunnen rekenen dat je deze boot kan verzekeren. Als je deze keuze voor jezelf hebt gemaakt zal je wel een keuze dienen te maken tussen de verschillende soorten bootverzekeringen die er op de markt bestaan, namelijk:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt casco bootverzekering;
  3. De allrisk bootverzekering;

Voor veel mensen geldt dat ze bij een boot verzekeren kiezen voor de gewone WA-verzekering. Deze verzekering biedt dan ook een dekking voor de schade aan derden, maar zonder meer. Je kan op deze manier rekenen op een geweldig mooie dekking tegen een toch scherp prijskaartje. Let wel, ben je van plan om ook de schade aan je boot te laten verzekeren? Hou er dan rekening mee dat een boot verzekeren met een WA-verzekering alleen niet voldoende is.

Een boot verzekeren is altijd de moeite waard!

Hoe je het ook draait of keert, een boot verzekeren is in de praktijk altijd zonder meer de moeite waard. Heel wat mensen overwegen toch nog om het niet te doen omdat er geen sprake bij is van een wettelijke verplichting. Dat mag dan misschien wel zo zijn, dit neemt in het geheel niet weg dat een boot verzekeren er altijd voor zorgt dat heel wat niet onbelangrijke risico’s ingedekt kunnen worden. Het mag dan ook duidelijk zijn, is het voor jou zeer belangrijk om op een bepaald moment niet voor vervelende verrassingen te komen te staan? Dan is je boot verzekeren altijd interessant!