Dit is waarom ooglidcorrecties je kunnen helpen

Misschien denk je erover om een correctie van een ooglid uit te laten voeren of je wilt je inlezen voor een later moment. Het maakt niet uit wat de reden is dat een correctie nodig is, maar het is een fabel dat het alleen cosmetisch is. Er zijn genoeg redenen vanuit medische achtergrond om ooglidcorrecties uit te voeren zoals een belemmering van het gezichtsveld, maar ook smetplekken.

Wat zijn redenen om ooglidcorrecties uit te laten voeren?

Ouder worden komt met gebreken en dat geldt ook voor de elasticiteit van de huid. Bij het ouder worden wordt de huid minder elastisch en dat maakt dat deze rondom de ogen kunnen gaan hangen. Ook is het mogelijk dat onderhuids vetweefsel naar boven komt en dat kan zorgen voor dikke oogleden. Het kan zelfs zo zijn dat de huid aan de bovenzijde van het oog zover zakt dat het over je ooglidrand heen komt. Hierdoor kan je gezichtsveld beperkt worden. Maar er zijn nog andere redenen zoals smetplekken in de plooien of kleine zwellinkjes bij de neus.

Naast de medische redenen zijn er ook cosmetische redenen om ooglidcorrecties uit te voeren. Zo zie je er na een correctie jonger uit en krijg je vaak een zachter en minder norse mimiek. Dat komt omdat de huid rondom je ogen vaak als eerste verouderd en de rest van je gezicht soms nog geen ouderdomstekenen vertoond.

ooglid correctie

Wat wordt er gedaan tijdens de behandeling?

Er zijn drie verschillende soorten ooglidcorrecties die kunnen worden uitgevoerd, maar de basis is voor allemaal hetzelfde. Tijdens de correctie wordt er een snede gemaakt langs de natuurlijke plooi. Hierna wordt de overtollige huid verwijderd en zo nodig ook overtollig vetweefsel. Het is een relatief kleine ingreep die poliklinisch en onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. Na de behandeling kan je, mits er complicaties zijn, gewoon weer naar huis.

Na de behandeling wordt aangeraden om geen auto te rijden zolang je zicht belemmerd is. Het dragen van make-up wordt afgeraden zolang de wond niet volledig genezen is in verband met mogelijk infectiegevaar. Ook roken en direct Uv-licht wordt tot drie maanden na de behandeling afgeraden om te voorkomen dat het herstel langer duurt.

Hoe gaat het herstel na ooglidcorrecties?

Het herstel na een ooglidcorrectie kan tot zes maanden duren. Het is na de behandeling niet aan te raden om druk op de wond te zetten. Voorkom dingen als hoesten, bukken, zwaar tillen en persen daarom tot één week na de behandeling. Na de eerste week kunnen de meeste mensen gewoon weer hun dagelijkse dingen doen en aan het werk. Zorg dat je goed de ogen koelt, slaap rechtop en draag geen contactlenzen en/of make-up.

Het aanraken van de wond op elke manier kan zorgen voor infecties en dat vertraagt de genezing. Binnen twee weken na de ooglidcorrecties zal de grootste zwelling verdwenen zijn en uiteindelijk zie je na zes maanden het definitieve resultaat. Na ongeveer een jaar is het litteken volledig vervaagd en kan je hem nog nauwelijks zien. Een behandeling geeft voor circa 10 tot 15 jaar resultaat, maar bij verergerende ouderdom kan een tweede behandeling noodzakelijk zijn.